Käteisellä vai luotolla?

Käteismaksaminen

Käteisellä tarkoitetaan arkikielessä seteleitä ja kolikoita. Käteismaksaminen käsittää kuitenkin sekä seteleillä ja kolikoilla että pankkikorteilla hoidettavat maksut. Käteismaksamisessa raha siis siirtyy kuluttajalta myyjäosapuolelle heti tai lähiaikoina, eikä kuluttaja jää velkaa myyjälle tai kolmansille osapuolille maksutapahtuman yhteydessä.

Miksi valita käteismaksaminen? Käteismaksamisella varmistat, ettet jää velkaa myyjälle ja toisaalta ettei sinulla ole koronmaksuvelvollisuutta luotonantajalle. Käteismaksuvälineillä maksaessakin on kuitenkin hyvä muistaa noudattaa varovaisuutta. Miksi? Esimerkiksi käteismaksu ennen tuotteen toimitusta voi olla riskialtista. Jos maksat tuotteen ennakkoon, menetät sinulle kuluttajana kuuluvan oikeuden pidättyä maksusta, jos tuotteessa on virhe tai sen toimitus viivästyy.

Luotto

Käteismaksamisen lisäksi maksuja voidaan suorittaa myös luotolla. Luottoa ottaaksesi sinun on oltava vähintään 18-vuotias. Luoton ja luottokortin myöntää yleensä siihen erikoistunut yhtiö. Koska luotolla maksamiseen liittyy aina riskejä, luotonantaja haluaa usein varmistaa, että asiakas kykenee täyttämään luottosopimuksen mukaiset velvollisuutensa eli että luotonsaaja pystyy maksamaan luoton korkoineen ja kustannuksineen takaisin. Ennen luotolla maksamista on myös hyvä itse pohtia, mitä riskejä luottoon ja luottokortilla maksamiseen liittyy.

Luotolla maksettaessa on ensiksikin muistettava, mitä luotto oikeastaan tarkoittaa. Luotto on lainassasi olevaa rahaa eli velkaa. Se pitää aina maksaa takaisin. Vaikka luottoa ottamalla pystyt jaksottamaan ostokuluja pitemmäksi ajaksi, on tuotetta tai palvelua ostettaessa muistettava, että luottohinta on usein kokonaismäärältään suurempi kuin käteishinta. Tämä johtuu siitä, että kun maksat luotolla, lainattavan hinnan päälle tulee lisäkuluja.

Luoton hinta muodostuu lainattavasta summasta, korosta sekä muista luottoon liittyvistä kuluista. Luotto ei siis ole koskaan ilmaista, ja luotolla maksaessasi jäät oston yhteydessä velkaa luoton myöntäjälle. Ennen luoton ottamista kannattaakin pohtia, onko sinulla mahdollisuutta lyhentää luottoa tulevaisuudessa. On tavallista, että luottoa lyhennetään kuukausittain. Näin ollen tarvitset säännöllisiä tuloja voidaksesi maksaa luoton takaisin. Ostaessasi esimerkiksi tietokonetta kannattaa harkita, voisitko ensin säästää osan tietokoneen hinnasta ja rahoittaa vain osan ostoksesta luotolla.

Mitä riskejä luottoon liittyy? Ottaessasi luottoa otat aina riskin tulevasta maksukyvystäsi, sillä luottosopimus voi sitoa sinut pitkäksi aikaa. Jos et pystykään maksamaan takaisin sinulle myönnettyä luottoa eli velkaa, voi se aiheuttaa sinulle maksuhäiriömerkinnän useaksi vuodeksi. Maksuhäiriömerkintä voi hankaloittaa elämääsi monella tavalla: vuokra-asunnon saanti vaikeutuu, et saa tehtyä osamaksusopimusta tai joudut maksamaan puhelinlaskusi ennakkoon. Luoton ottamista onkin syytä harkita huolellisesti.