Vakuutukset

Vakuutuksia otetaan yllättävien tilanteiden varalle. Ensimmäisen kerran vakuutuksia joutuu yleensä pohtimaan, kun muuttaa omaan tai vuokra-asuntoon. Myös matkalle lähtiessä on varmistettava, että matka- ja matkatavaravakuutukset ovat kunnossa.

Useat vakuutusyhtiöt tarjoavat erilaisia nuorille suunnattuja kotivakuutuksia ja matkavakuutuksia. Kokemuksia vakuutuksista kannattaa kysellä kavereilta ja vanhemmilta, mutta erityisesti vakuutusyhtiöistä kannattaa selvittää, mitä vakuutukset korvaavat ja mitä eivät. Hyviä tietolähteitä eri vakuutuksista ovat vakuutusyhtiöiden omat internetsivut ja tuote-esitteet. Lisätietoja saa myös Vakuutus- ja rahoitusneuvonta FINEstä.

Vakuutussopimus

Kun otat vakuutuksen, solmit vakuutusyhtiösi kanssa vakuutussopimuksen. Vakuutussopimuksen voi tehdä esimerkiksi vakuutusyhtiön konttorissa, verkkopalvelussa tai vaikkapa puhelimitse.

Vakuutussopimuksen tekemisen jälkeen vakuutusyhtiö toimittaa vakuutuskirjan, jossa on tietoa esimerkiksi vakuutuksen voimassaolosta ja vakuutusmaksuista sekä vakuutusta koskevista sopimusehdoista. Myös vakuutussopimusta solmiessaan kannattaa aina lukea sopimukset läpi ennen allekirjoittamista. Vakuutussopimuksen asiakirjoissa kuvataan muun muassa korvausten rajoitukset. On myös muistettava, ettei mikään vakuutus korvaa kaikkia mahdollisia tapahtumia.

Kotona

Kun tarvitset vakuutuksen, ensimmäiseksi kannattaa miettiä, mitä sinun tulee vakuuttaa. Monet vakuutusyhtiöt esimerkiksi tarjoavat erilaisia nuorisopaketteja, joihin kuuluvat kotivakuutus, matkavakuutus sekä tapaturmavakuutus. Kotivakuutuksella turvaat kotisi isojen ja pienten vahinkojen varalta. Tällainen voi olla esimerkiksi vesivahinko tai varkaus. Kotivakuutus voi korvata myös matkatavaroita sen mukaan, millainen turvataso ja omavastuu vakuutuksessa on.

Matkalla

Matkalle lähtiessä on hyvä varmistaa, että matkustaja- ja matkatavaravakuutukset ovat kunnossa. Matkustajavakuutuksesta korvataan matkasairauksien ja matkatapaturmien hoitokuluja. Matkatavaravakuutuksesta korvataan matkatavaroille sattuneita vahinkoja tai esimerkiksi matkalla välttämättömien tarvikkeiden hankintakustannuksia, jos matkatavarat häviävät tai niiden perilletulo viivästyy. Matkavakuutuksiin voi myös liittyä esimerkiksi vastuuvakuutus, joka korvaa toiselle aiheutettuja vahinkoja, sekä oikeusturvavakuutus, joka korvaa riitatilanteiden asianajokuluja.

Matkavakuutus kannattaa ottaa, vaikka sinulla olisikin eurooppalainen sairaanhoitokortti. Jos sairastut äkillisesti tai joudut tapaturmaan, eurooppalaisella sairaanhoitokortilla saat sairaanhoitoa (EU- ja Eta-maissa sekä Sveitsissä) samalla hinnalla ja samalla tavalla kuin matkakohteessasi asuvat henkilöt paikallisessa julkisessa terveydenhuollossa, sairausvakuutussopimuksen tehneiden yksityisten lääkäreiden vastaanotoilla ja sopimuksen tehneissä sairaaloissa. Matkustajavakuutuksesta puolestaan korvataan hoitokuluja ja esimerkiksi kotiinkuljetus Suomeen, jos sairastut vakavasti.

Muista kuitenkin, että riskialttiiden harrastusten, kuten laskuvarjohypyn, benjihypyn, riippuliidon, sukelluksen, kiipeilyn ja syöksylaskun varalle on otettava erillinen lisävakuutus normaalin matkustajavakuutuksen lisäksi. Muista myös, että valtio ei automaattisesti auta ulkomailla pulaan joutuneita, joten ulkoministeriökin suosittelee matkustajille kattavaa matkustajavakuutusta yllättävien tilanteiden varalle.

Liikenteessä

Suomessa kaikilla liikenteessä käytettävillä moottoriajoneuvoilla on oltava lakisääteinen liikennevakuutus, koska liikenteessä voi aiheutua vahinkoa myös ulkopuoliselle osapuolelle. Liikennevakuutus korvaa, jos ihmisiä loukkaantuu liikenteessä tai syyttömälle osapuolelle koituu omaisuusvahinkoja. Se korvaa myös matkustajan yllä tai mukana olleiden vaatteiden ja henkilökohtaisten käyttöesineiden vahinkoja. Liikennevakuutus ei kata kuitenkaan oman ajoneuvosi vahinkoja tai esimerkiksi varkauksia. Näiden varalle on hyvä ottaa vapaaehtoinen ajoneuvovakuutus eli kaskovakuutus.

Jos jotain sattuu, eikä ajoneuvollasi ole liikennevakuutusta, joudut maksamaan vakuutusmaksun takautuvasti moninkertaisena, olipa vahingonaiheuttaja kumpi osapuoli tahansa. Liikennevakuutuslain mukaan vakuuttamattoman ajoneuvon aiheuttaman liikennevahingon korvaa Liikennevakuutuskeskus. Korvauspiirin ulkopuolelle jäävät kuitenkin vakuuttamattoman ajoneuvon omistajaan ja haltijaan kohdistuneet henkilövahingot. Vakuutusten lisäksi on aina muistettava, että liikenteessä tarvitaan huolellisuutta ja malttia.