Rahapolitiikka

Keskuspankit päättävät rahapolitiikasta. Mistä ne silloin päättävät? Ne päättävät esimerkiksi ohjauskoroista, jotka sitten ohjaavat markkinoilla vallitsevia korkoja, kuten euriborkorkoja, jotka puolestaan vaikuttavat esimerkiksi asuntolainoihin.

Suomen Pankilla ei ole omaa rahapolitiikkaa, vaan euroalueella on yhteinen rahapolitiikka, josta huolehtii eurojärjestelmä. Siihen kuuluvat euroalueen eri maiden keskuspankit ja Frankfurtissa sijaitseva Euroopan keskuspankki. EKP:n neuvosto on eurojärjestelmän ylin päättävä elin. Siinä ovat jäseninä EKP:n johtokunta ja euroalueen eri maiden keskuspankkien pääjohtajat, kuten Suomen Pankin pääjohtaja.

Eurojärjestelmän rahapolitiikan päätavoite on hintavakauden ylläpitäminen euroalueella. Kun mietit esimerkiksi oman taloutesi suunnittelua, voit helposti ymmärtää, miksi on hyvä, että hintojen nousu pysyy maltillisena. Onhan niin sinun kuin esimerkiksi yritystenkin helpompi suunnitella rahankäyttöä, kun tiedätte, että hinnat ja omien säästöjen arvo pysyvät suunnilleen ennallaan.

EKP määrittelee hintavakaudeneuroalueen yhdenmukaistetun kuluttajahintaindeksin (YKHI) avulla: hintavakaus vallitsee silloin, kun YKHIn vuotuinen nousu on alle 2 %, mutta lähellä sitä keskipitkällä aikavälillä (eli kutakuinkin 2–5 vuoden aikana).

Kurkista rahapolitiikkaan tarkemmin ja testaa sitten tehtävien avulla, mitä olet oppinut.

Katso videolta, mitä tarkoittaa, ettäSuomen Pankki on rahapolitiikan Jari Litmanen!