Kulutushysterian valtakausi

blogitunnus.pngUusi upea iPad, se oli juuri niin ihana kuin kuvittelinkin! Viime joulun lahjarahoilla tiesin heti ostavani iPadin, paljon kehutun ja ylistetyn uutuuden. Muutama viikko meni aivan sen hurmiossa, materialismionnellisuuden kuplassa.

Olisin kuitenkin voinut ehkä harkita ostosta hieman kauemmin, sillä omistin ennestään jo tietokoneen ja älypuhelimen. Jälkeenpäin mietittynä ostos oli ehkä hieman turha ja olisin pärjännyt hyvin myös ilman sitä. Monet asiat on paljon kätevämpi hoitaa perinteisellä tietokoneella. Oliko järkevää maksaa monta sataa euroa kännykän isommasta versiosta, jolla ei voi edes soittaa?

Osta sitä, osta tätä, osta tuota! Nykypäivän ostovimmalta ei voi välttyä. Ovesta ulos astuessamme kohtaamme mainontaa kadunvarsilla, bussin kyljessä tai ilmaislehtisiä jakelevan ihmisen paidassa. Kotonakaan mainoksilta ei voi välttyä, sillä postikantaja jaksaa aina tuoda mukanaan myös muutaman mainoksen ja katsoessamme televisiota kohtaamme lempiohjelmiemme lomassa kasapäin suoria mainoksia sekä piilomainontaa.

Mutta mehän nautimme ostamisesta! Pienestä pitäen meille tyrkytetään kulutushysteriaa, jotta raha liikkuisi ja markkinatalouden pyörät pyörisivät. Lastenohjelmien välissä tulee mainoksia teemaleluista ja joulun lähestyessä postiluukusta kolahtaa lelulehti. Jo lapsena tiedämme mitä haluamme ja se meidän on saatava. Nuoreksi kasvaminen ei todellakaan helpota tilannetta: pitää saada uusia vaatteita, on päästävä kavereiden kanssa ulos, tarvitaan uutta elektroniikkaa – onhan kaikilla muillakin. Harvoin tulee ajateltua, tarvitseeko todella kaikkea ostamaansa. Helposti ajautuu myös luulemaan, että tavaroiden määrä määrittelee ihmisen arvon.  Asia on kuitenkin aivan päinvastoin, mehän juuri itse annamme haluamillemme tavaroille arvon ostamalla ne.

Julia_Gottschalk.jpgMikä sitten on vanhempien rooli nuorten kulutuksessa? Usein opimme kulutustottumuksemme kotoa. Siksi olisi hyvä keskustella järkevästä rahankäytöstä ja näyttää omalla esimerkillä mallia lapsilleen. Viikkorahan käytöstä olisi myös hyvä puhua ja sopia tietyt säännöt: ostavatko vanhemmat nuorelle esimerkiksi vaatteita, makeisia tai elektroniikkaa, vai maksaako nuori ne itse omista viikkorahoistaan. Toisaalta jos nuori on itse tienannut rahansa, olisi ehkä kohtuullista, että hän saisi käyttää ne haluamallaan tavalla. Himoshoppaaja-äidin ja rahaa kuin roskaa törsäilevän isän lapset voivat itsekin helposti ajautua tuhlailemaan rahojaan turhuuksiin, jolloin säästäminen saattaa unohtua ja materian tavoittelu voi muodostua liian tärkeäksi elämässä.

Voiko tällainen kulutushysteria jatkua enää kauan? Vaikka kuluttaminen onkin hyväksi talouskasvulle ja markkinataloudelle, pitäisi asiaa ehkä miettiä myös eettisestä näkökulmasta. On valitettava tosiasia, että maailma ei kestä jatkuvaa kuluttamista. ”Osta tänään, heitä huomenna roskiin” -elämäntyyli kuormittaa pitkällä aikavälillä ympäristöä eikä siksi ole kannattavaa meidän ihmistenkään kannalta.

Tietenkin joskus saa ja pitääkin hemmotella itseään turhuuksilla. Mikäpä olisikaan mukavampaa kuin itsensä palkitseminen esimerkiksi hyvin menneen kokeen jälkeen pienellä palkinnolla? Mutta onko oikein jatkuvasti heittää käyttökelpoista tavaraa pois vain koska tilalle on saatava uusia, hieman parempia tuotteita? Oikeaa vastausta ei tietenkään ole olemassakaan. Silti meidän jokaisen olisi hyvä pohtia asiaa kun seuraavan kerran näemme mainoksessa uuden, mahtavaksi ylistetyn tuotteen ja ryntäämme heti ostamaan sitä. Tarvitsemmeko sen todella?

Julia Gottschalk on Eurokampuksen uusin bloggaaja. Julia opiskelee toista vuotta Kerttulin lukiossa Turussa. Mitä mieltä olet Julian kuluttamiseen liittyvistä ajatuksista? Jätä kommenttisi!

Kommentit (6)

Akup 31.10.2013 17:42
Olen kanssasi aivan samaa mieltä. Erityisesti vanhempien vaikutuksen lasten kulutukseen olen itse huomannut erittäin useassa tapauksessa. Toivottavasti saan lukea jatkossa lisää tämmöisiä blogeja.
Krister 03.11.2013 17:05
Erittäin hyvä teksti. On totta, että nykyään ihmiset tuhlaavat välillä aivan liikaa ja ostavat kaikkea tarpeetonta. Olisikin hyvä välillä harkita hieman tarkemmin tarvitseeko aina kaikkea, sekä ympäristön, että ihmisten itsensä vuoksi!
Maaria 05.11.2013 08:49
Painavaa asiaa. Olemme kulutusvimmassammekin tosiaan turhan helposti markkinavoimien ja kavereiden vietävissä sen sijaan että ajattelisimme itse.
Rasmus 07.11.2013 15:08
Olen samaa mieltä. Jo lapsesta saakka tulisi opettaa itsehillintää ostamisen suhteen.
Mirjam 07.11.2013 15:28
Olen samaa mieltä, ja mielestäni on vastuutonta myös ympäristön kannalta ostaa kulutustavaraa vain koska tuotteet ovat uusia ja heittää vanhaa miltei samanlaista tavaraa pois, mutta materialla on niin suuri osa elämissämme ja usein ajatellaan että sen uusimman iPhonen hankkiminen tekisi sinusta muka paremman ihmisen.
Nelli 11.06.2015 01:01
hyvä teksti haluan lukea näitä joka kerta hyvin kirjoitettu.

Jätä kommentti