Nokian romahdus voi olla Suomelle hyväksi

blogitunnus.pngMuutama viikko sitten alkaneet opintoni kauppakorkeakoulussa eivät olisi ironisemmin voineet alkaa. Suomen seuraavan menestystarinan arkkitehti, Rovion Peter Westerbacka puhui meille 250 innokkaalle fuksille menestyksestä ja maailmanvalloituksesta Suomen edellisen menestystarinan mukaan nimetyssä Nokia-salissa. Samana aamuna Nokia oli päättänyt erään aikakauden myymällä puhelinliiketoimintansa Microsoftille. Tilanteen synkähkö huumori olisi ollut ilmeisempää vain, jos Westerbacka olisi lanseerannut edessämme feenikslinnun Rovion supersuosittuun Angry Birds-peliin.

Nokian tarina on vertaansa vailla, ja sen 90-luvulla alkaneella menestyksellä oli korvaamaton osa lamasta selvinneen Suomen kansantalouden ja itsetunnon nousussa. Nokia osoitti, että Suomella on maailmalle muutakin annettavaa kuin sellua ja salmiakkia. Kasvu oli satumaista, ja sen voimin koko Suomi voi paksusti. Miljoonaoptioilla rakennettiin yksi jos toinenkin salolainen omakotitalo. Vuonna 2000 Nokian markkina-arvo oli lähestulkoon kaksinkertainen Suomen BKT:hen verrattuna. 2000-luvulla Nokia maksoi yhteisöveroa keskimäärin 700 miljoonaa euroa vuodessa.

antti_luukkanen_blogi.jpgKaikki hyvä loppuu kuitenkin aikanaan, niin myös Nokian marssi menestyksestä toiseen. Nokian kohtaloksi koitui markkinajohtajan itsetyytyväisyys alalla, joka vaatii loputonta uudistumista. Matkapuhelinalan haastavuutta kuvaa hyvin Applen osakekurssi. Huipulla tahkottiin satumaista voittoa, mutta uudistumisen hiipuessa lopahtaa liiketoimintakin. Nokian kruununperijä on harppomassa kovaa vauhtia saman kuopan pohjalle.

Matkapuhelinten poismyynti oli karvas pala niiden symboliarvon vuoksi. Minullakin on edelleen tallella kaikki omistamani kapulat aina legendaarisesta 3310:stä lähtien. Elämää on kuitenkin myös Nokian jälkeen. Maailmanlopun tunnelmien keskellä on hyvä muistaa, että Nokia ei tehnyt konkurssia. Puhelimet myymällä siitä kuoriutui yhdessä yössä pienempi, mutta jälleen vakavarainen ja kilpailukykyinen yhtiö.

Puhelinliiketoiminnan ostanut Microsoft tekee 20 miljardia dollaria voittoa vuodessa. Sillä voi olettaa olevan kärsivällisyyttä kehittää puhelimia pitkäjänteisesti, jolloin suomalaiset työpaikat ovat paremmassa turvassa kuin ne olisivat olleet alati kustannuspaineiden kanssa kamppailleen Nokian alaisuudessa. Tämänhetkinen tilanne on myös suoranainen oppikirjaesimerkki luovasta tuhosta. Nyt tuntuu raskaalta luopua Suomen yrityselämän lippulaivasta, mutta vanhan väistyminen tarkoittaa tilan syntymistä uusille asioille. On enemmän kuin todennäköistä, että Nokian raunioilta versoo kannattavampaa ja maailmalla kiinnostavaa liiketoimintaa.

Mistä Suomi sitten saisi uuden Nokian? Toivottavasti ei mistään. Niin uskomattoman paljon hyvää kuin se Suomelle toikin, lopulta se kasvoi liian isoksi. Nokiaa isännöivät kunnat tulivat liian riippuvaisiksi sen maksamista yhteisöveroista, ja muu elinkeinoelämä kärsi Nokian repiessä leijonanosan yritystuista ja vastavalmistuneista diplomi-insinööreistä tileihinsä ja riveihinsä. Vaikka tuote oli kehittyneempi, Suomen talouden rakenne Nokian huippuvuosina muistutti banaanitasavaltaa: yhden yhtiön rooli oli suhteettoman suuri. Se ei ollut haitaksi hyvinä aikoina, pikemminkin päinvastoin: kasvu oli potentiaaliaan paljon vauhdikkaampaa. Kankkunen onkin sitten kahta kauheampi voittokulun aikanaan päättyessä.

Yhden tähtitieteellisen menestystarinan sijaan Suomi tarvitsisi kolmekymmentä pienempää, eri aloille sijoittuvaa vankkaa yritystä, jonka menestyksestä tai mahalaskusta ei riipu koko kansantalouden tulevaisuus. Rovion edustama kännykkäpeliala on juuri tällainen tulevaisuuden hyvinvoinnin luoja, jollaisia syntyy lisää, kunhan käännämme katseemme menneiden aikojen menestyksistä ja tappioista eteenpäin.

Kirjoittaja Antti Luukkanen on lukiolaisten Talousguru 2013 -kilpailun voittaja. Kilpailussa menestymisen perusteella hän sai opiskelupaikan Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulusta, jossa hän aloitti opintonsa syksyllä.

Kommentit (18)

Tuomas 03.10.2013 09:16
Aivan mielettömän hyvä ja erilainen näkökulma. Olen täysin samaa mieltä kanssasi, Nokian kaatuminen saattoi olla vain hyvä asia.
Janina 03.10.2013 09:23
Olet oikeassa siinä, että Suomen talous tarvitsee vankan pohjan monista pienemmistä yrityksistä, eikä vain yhtä suurta yritystä, joka voi romahduttuaan murskata koko Suomen talouden. Ja Rovio nimenomaan on täydellinen esimerkki tästä. Hieno kirjoitus ja hyviä pointteja! Jokainen sulkeutunut ovi avaa aina monta uutta.
Riku H 03.10.2013 09:24
Olen samaa mieltä. Yhden ison yrityksen sijasta tulisi olla paljon pienempiä, niin että yhdellä yrityksellä ei menekkään niin hyvin olisi silti veronmaksu kunnille jne. turvattu muiden yritysten osalla ja heilahdukset yhtiön menestyksessä ei vaikuttaisi niin voimakkaasti.
Arttu 04.10.2013 12:52
En ole samaa mieltä siitä, etteikö Suomi haluaisi uutta Nokiaa tulevaisuudessa. Suurten yritysten kilpailukykyä toisin lamaannuttaa naurettavan suuri verotus. Onkin päättäjien käsissä laskea verotusta, jotta saadaan Suomea kilpailukykyisemmäksi. Suomi ei saa kansainvälistä näkyvyyttä kolmellakymmenellä pienyrityksellä, jota se saisi uudellla ns. Nokialla.
Tomi 04.10.2013 12:53
´Mielenkiintoinen näkökulma, Tekstistäsi saa sen mielikuvan et suomessa menestyviä yrityksiä on vaan about nokia, rovio ja puuteollisuus. Eikö esimerkiksi kone olisi ollut mainittava yritys tekniikan alalta?
Toni p 04.10.2013 12:54
Hyvä näkökulma ja hyvä että joku sanoo vaihteeksi jotain positiivista nokian myymisestä!
Risto H 04.10.2013 12:55
Olen samaa mieltä kanssasi. Nokia saa kumminkin rahaa patenteista ja nyt työpaikat ovat paremmin turvassa niin kuin sanoit.
jani 04.10.2013 12:55
Olen monissa kohdissa samaa mieltä, mutta onhan se hyvä jos tälläisellä pikkumaalla kuten Suomella olisi joku tälläinen erittäin suuri yritys kuten Nokia, josta Suomi tunnettaisiin. Enkä usko että Nokia kasvoi liian suureksi, siellä vaan kuten sinä sanoit tuli itsestäänselvyys kaikesta ja pari huonoa ratkaisua huonoihion paikkoihin ja game over
Pekka 04.10.2013 12:56
Mielestäni näkemys on hieman harhaanjohtava. Mielestäni Suomi tarvitsee yhden suuren yrityksen, jolla on tarjota palveluita kaikille, eikä pieniä yrityksiä, jotka rämpivät pohjamudissa. Nokialla oli myös paljon työpaikkoja ja nyt monet ihmiset ovat todennäköisesti menettämässä työpaikkojaan. Suomella tulee olla joku yritys josta voi olla ylpeä ja josta voi ottaa mallia.
Kaisa 04.10.2013 12:57
Samaa meiltä, että pitäisi olla monia pieniä yrityksiä, jottei oltaisi riippuvaisia yhdestä isosta. Nokia ei enää pystynyt uudistumaan ja se alkoi tuoda huonoa mainetta suomelle. Parempi näin päin.
Valtteri 04.10.2013 12:57
Täysin samaa mieltä kanssasi. Pienemmillä yrityksillä on parempi asema, kuin isommilla Nokian kaltaisilla yli-isoilla suuryrityksillä.
Nokian myyminen oli hyvä ratkaisu, työpaikatkin säästyvät pidempään "Nokian" leivissä
jere 04.10.2013 12:58
Nokian kaltaisia yrityksiä on hyvä olla, mutta Suomen ei tulisi olla täysin riippuvainen niistä. Pienet ja keskisuuret yritykset pitäisi olla suomen voimavara. Nokian myyminen oli kuitenkin hyvä asia suomelle ja sijoittajille.
Kemppi 04.10.2013 12:59
Hyvä pointti! Nokian siirtyminen Microsoftille ei ole niin paha kuin mitä luulisi. Työpaikat säilyvät ja muut yhtiöt saavat mahdollisuuden
Pe.Li 04.10.2013 13:21
Kyllähän se on hyvä ,kun Nokia siirtyy Microsoftille, mutta samalla katoa pieni osa suomen identiteettiä.
Kaiketi siitä pitää vain päästä yli ja ajatella tulevaa. Kiinostava ja hyvä näkökulma.
jamis 06.10.2013 18:01
hyvä että nokia siirtyy microsoftille, ja antaa tilaa uusille yrityksille menestyä
+ hyvä asia nokian myymisessä sijoittajille
John 07.10.2013 00:53
On totta, että Nokian puhelinbisnes oli Suomen mittakaavassa jo ehkä liiankin suurta. Puhelimien poismyynnille löytyi varmasti vähintäänkin yhtä monta hyvää syytä, kuin olla niitä myymättä. Nyt Nokian on vain näytettävä mihin se kykenee muulla liiketoiminnallaan, kun puhelimista on luovuttu.
Kasperi 07.10.2013 12:08
Mielenkiintoinen näkökulma. Olen samaa mieltä siitä, että useammat pienet yritykset olisi parempi vaihtoehto. Näin talous olisi vakaampaa.
Heikki 31.10.2013 11:18
Yksi asia mikä usein Nokian kohdalla unohtuu on, että sen vanavedessä kehittyi mittava alihankintayritysten verkosto ja uudenlaista osaamista Suomeen. Mm. Koneen toimitusjohtaja on vanha nokialainen, samoin Ylen.

Jätä kommentti