Pikavippi – vikatikki

blogitunnus.pngPienlaina, pikalaina, pikavippi, kulutusluotto, näitä nykyään riittää! Pikavipit ovat yhä yleisempiä etenkin nuorten keskuudessa. Kun rahat ovat vähissä, pikavipin ottaminen voi monesti tuntua helpolta, sillä ”ilmainen raha” on tilillä usein vain muutaman klikkauksen jälkeen. Pikavipit voivat kuitenkin koitua hyvin kalliiksi, sillä niiden korko on yleensä jopa satojen tai tuhansien prosenttien luokkaa. Monet yritykset myös tarjoavat ensimmäisen vipin ilman korkoa, jolloin luodaan illuusio lainan helposta takaisinmaksusta. Näin ei kuitenkaan ole, vaan yritykset yrittävät saada asiakkaansa koukkuun lainan ottamiseen ja näin ikävä velkakierre voi alkaa.

Pikavipin hakemiseen voi olla monia syitä. Toinen haluaa uuden laukun, toisen on saatava nopeasti rahat takuuvuokraan, kolmannen on ostettava ruokaa. Valitettavan usein muutaman sadan euron laina kuitenkin kasvaa nopeasti monen tuhannen euron velaksi. Paniikissa otetaan lisää luottoa, jotta saataisiin vanhat velat maksettua. Pahimmassa tapauksessa velkaa ehtii kertyä niin paljon, ettei nuori ole enää itsekkään tietoinen velan loppusummasta. Silloin tilanne voi käydä jopa niin ahdistavaksi, että nuori luopuu toivosta ja muuttuu välinpitämättömäksi. Hän ottaa lisää velkaa, koska ei usko pystyvänsä maksamaan velkojaan koskaan takaisin. Suuresta velkakierteestä seuraa usein maksuhäiriömerkintä.

Luottotietojen menettäminen ei ehkä kuulosta nuorten korvissa suurelta asialta, ennen kuin asiaa alkaa ajatella kunnolla. Maksuhäiriömerkintä esimerkiksi vaikeuttaa asunnon saantia, eivätkä monet matkapuhelinyritykset suhtaudu myönteisesti asiakkaisiin, joilta merkintä löytyy. Lisäksi luottokortin tai lainan saaminen yleensä estyy. Maksuhäiriö voi vaikeuttaa myös työpaikan saamista. Harva työnantaja haluaa palkata alaista, joka velkojen laiminlyönnin takia ei anna kovin luotettavaa kuvaa itsestään. Usein maksuhäiriömerkinnän lisäksi myös velkojen ulosottoa jatketaan eli tuloista valtaosa käytetään lainojen maksuun.

Onneksi maksuhäiriömerkintä ei kuitenkaan ole pysyvä. Merkintä vanhentuu noin 2–3 vuodessa. Mitä nopeammin velat saa maksettua takaisin, sitä nopeammin merkintä poistuu. Uusien pikavippien ottaminen kuitenkin hidastaa merkinnän poistumista.

Jokainen voi kuitenkin yrittää hallita talouttaan, jotta voisi välttää turhan velkakierteen ja luottotietojen menettämisen. Jos omien tulojen ja menojen hallinta tuntuu vaikealta, olisi hyvä harkita esimerkiksi budjetin tekemistä. Omat tulot ja menot kannattaa kirjata ylös, sillä näin voi välttää rahan tuhlaamisen turhiin asioihin.

julia_gottschalk_blogi.jpgTulevia menoja kannattaa myös ennakoida, eikä rahoja kannata tuhlata heti niiden tullessa tilille. Jos rahasta kuitenkin yllättäen tulee pulaa, lainaa kannattaa ehkä pyytää mieluummin perheeltä, sukulaisilta tai ystäviltä. Lisäksi on myös järjestöjä ja yhteisöjä, jotka lainaavat rahaa tiukan paikan tullen. Näin välttää suuret korot ja rahan voi maksaa takaisin hitaammin. Monet yritykset myös antavat laskuihinsa lisää maksuaikaa, jos yritykseen soittaa ja selittää tilanteen asiallisesti. Myös jo ulosotossa olevia lainoja voidaan yrittää järjestää velkajärjestelyn avulla ja useimmat velkojat ovat valmiita tekemään maksusopimuksia. Tärkeintä olisikin muistaa, että ongelma ei ratkea sitä pakenemalla vaan useimmiten asia on ratkaistavissa tavalla tai toisella.

Blogitekstin on kirjoittanut Julia Gottschalk, joka opiskelee toista vuotta Kerttulin lukiossa Turussa.

Kommentit (2)

Panu 11.12.2013 17:51
Pikavipit ovat kyllä huono idea. Kuten tekstissä mainitaankin niin näiden lainojen korot ovat useimmitenälyttömän korkeita varsinkin siihen nähden miten helppoa niiden ottaminen on. Tiedän itsekin ihmisiä, jotka ovat joutuneet velkavaikeuksiin päädyttyään pikavippien kierteeseen.
Ihailija 25.12.2013 23:28
Hyvin asiallisesti ja asiantuntevasti kirjoitettu juttu tältä viehättävältä neidolta.

Jätä kommentti