Startuppeja ja enkelisijoittajia

Blogitunnus Teollisuuden työpaikkojen kadotessa ulkomaille on välillä vaikea katsoa positiivisella mielellä tulevaisuuteen. Suomalainen yhteiskunta on menettämässä kilpailukykyään, eikä kulman takana vaaniva eläkepommi tai julkisen talouden kauhistuttava kestävyysvajekaan anna aihetta juhlaan. Yllättäen, toivoa kuitenkin on.

Juho Mäki-LohiluomaVielä pari vuotta sitten en olisi voinut edes kuvitella lähteväni yrittäjäksi. Yrittäjyys oli mielikuvissani ankeaa ja raakaa. Se näytti maailmalta täynnä keinoja kaihtamatonta kilpailua, rahanahneutta ja konkursseja. Ei ollenkaan sellaiselta, jossa haluaisin elämäni viettää. Enkä varmasti ollut ainoa. Mediassa yrittäjät esitettiin riistäjinä. Milloin ne leikkasivat etuuksia tai irtisanoivat työntekijöitä, milloin ottivat kantaa yhteisöveron laskun puolesta. Kuva oli lähes aina negatiivinen.

Viimeisen vuoden aikana on kuitenkin tapahtunut jotain, joka on muuttanut julkisen keskustelun. En tiedä onko taustalla joukko tutkivia journalisteja, jotka ovat viisaudessaan löytäneet työpaikkojen syntysijan, vai jokin täysin muu syy, mutta mediakeskustelun suhtautuminen yrittäjyyteen on muuttunut. Esille nostetaan nyt yrittäjien luomat uudet työpaikat, heidän täysin välttämätön roolinsa kansantalouden moottoreina sekä pienten ja keskisuurten yritysten vaikeudet. Joku maakuntalehti taisi jopa sanoa, että yrittäjät luovat suomalaisen hyvinvoinnin. Kontrasti on valtava, tai sitten olen vain vaihtanut lukemiani lehtiä.

Innovaatioita Suomesta varmasti löytyy aivan samaan tapaan kuin kaikista muistakin länsimaista. Nyt omien innovaatioiden kehittämisestä ja eteenpäin viemisestä on kuitenkin tullut myös houkuttelevaa. Lähes mediaseksikästä. Suomalaiset nuoret suhtautuvat entistä positiivisemmin yrittäjyyteen ja harkitsevat yhä useammin yrittäjyyttä potentiaalisena uravaihtoehtona. Muutamat menestystarinat ruokkivat ilmiötä entisestään ja jos hyvin käy, meillä on kohta pieni armeija vaihtelevalla menestyksellä toimivia pienyrityksiä. Murto-osa niistä menestyy, mutta jo sekin voi riittää. Ainakin itse uskon vakaasti siihen, että nimenomaan ketterästi tulevaisuuden aloja valtaavat kasvuyritykset ovat meidän paras aseemme tulevaisuuden globaalissa kilpailussa.

Sopii vain toivoa, että asenteet yrittäjyyteen pysyvät nykyisellään tai muuttuvat yhä positiivisemmiksi. Vielä kun julkisuudessa ymmärrettäisiin enkelisijoittajien rooli kasvuyrittäjien tukena, niin taas voisi katsoa tulevaisuutta hieman toiveikkaampana.

Kyllä tämä tästä.

Juho Mäki-Lohiluoma asuu Espoossa ja on viime kevään ylioppilaita Etelä-Tapiolan lukiosta.

Jätä kommentti