Suunta opinnoille Talousgurusta

Oulusta kotoisin oleva Laura Palosaari pääsi opiskelemaan taloustiedettä Helsinkiin osallistuttuaan Talousguru-kilpailuun. Kun opintoja on takana jo lähes kaksi vuotta, Laura on huomannut, että jotain on opittu. Ainakin uutisissa vilisevät taloustermit tuntuvat tutuilta. Laura kirjoittaa meille, millaista opiskelu on ollut.

laurapalosaari_news.jpg

Viimeiset kaksi vuotta ovat vierähtäneet taloustieteen opiskelujen parissa Helsingin yliopiston valtiotieteellisessä tiedekunnassa. Päiväni kuluvat luennoilla, laskuharjoituksissa ja yliopisto-elämän huvituksiin osallistuen. Kuulostaa aika tavalliselta? Sinun tulevaisuutesi ei välttämättä ole selkeä suunnitelmien osalta, eikä sen yläasteella tai lukiossa tarvitsekaan olla, aikaa on pohtia ja ottaa selvää eri opinnoista.

Päädyin itse Oulusta Helsinkiin opiskelemaan taloutta osallistuttuani vuoden 2010 Talousguru-kilpailuun. Suoraan ei kilpailuun osallistuminen tietenkään koulupaikkaa lupaa, mutta minä olin yksi niistä kymmenestä onnekkaasta finalistista. Kokemuksen ja voittajakolmikon rahapalkintojen lisäksi myös jokainen finalisti sai opinto-oikeuden taloustieteisiin. Syyni opiskelupaikan vastaanottamiseen olivat ensisijaisesti kiinnostus taloustieteeseen ja Helsingin yliopiston laaja sivuainevalikoima.

Tällä hetkellä tavoitteenani oleva kandidaatintutkinto näyttäisi valmistuvan aikataulun mukaisesti kolmessa vuodessa, vaikka osa-aikatyöt ovatkin tiukentaneet aikataulua. Opinnoissa työmäärä on sopivan haasteellinen, mutta ilman vaivannäköä ja kiinnostusta kursseja ei läpäise. Haasteellisuutta tuovat ennen kaikkea englanninkieliset kurssikirjat ja viikoittain toistuvat laskuharjoitukset. Nautin opintojen tuomasta ymmärryksestä, huomaan uutisissa päivittäin pyörivien käsitteiden kuten BKT:n ja inflaation tulleen tutuiksi heti opintojen alkuvaiheessa ja ymmärrän nyt niiden vaikutukset niin maailman talouteen kuin meihin kuluttajiinkin laajemmin.

Pohtiessasi taloustieteen opintoja muistutan opintosuunnitelmamme sisältävän suhteellisen paljon pakollisia matematiikan ja tilastotieteen sivuaineopintoja. Muissakin talouskursseissa se on tärkeä apuväline. Suosittu apu kurssien matemaattisiin ongelmiin on ollut esimerkiksi vanhempien opiskelijoiden pitämät tukikurssit. Yleisesti opinnot rakentuvat kandidaatintutkinnossa talouden hahmottamisesta ja perustyökalujen oppimisesta luoden perustaa maisterivaiheen erikoistumisopinnoille.

Uskon opiskelun ohessa karttuvan oman alan työkokemuksen selkeyttävän lopullisia urasuunnitelmia. Yleisesti valmiit ekonomistit työskentelevät erilaisissa tehtävissä niin pankeissa kuin julkisella sektorilla. Tapaamani entiset opiskelijat työskentelevät mm. analyytikkoina ja asiantuntijoina Suomen Pankissa, valtiovarainministeriössä tai tutkijoina yliopistolla. Usein työtehtäviin kuuluu talouden ennusteiden laadinta sekä erilaisten talousilmiöiden, kuten työttömyyden tutkiminen.

Talousguru-kilpailu avasi minulle opintien talouden parissa ja seuraavat vuodet näyttävät mistä löydän itseni tietoineni ja taitoineni. Työuraa ja valmistautumista ennen suunnitelmissani on kuitenkin lähteä ulkomaille opiskelijavaihtoon. Löytääksesi oman opintiesi ole rohkea ja kokeile erilaisia asioita, yllättäviä käänteitä voi löytyä vaikkapa lukion Talousguru-kilpailun kautta. Onnea tuleviin opintoihin!

Laura Palosaari, Talousguru-finalisti 2010 ja taloustieteen opiskelija Helsingin yliopistossa

Jätä kommentti