Talous ujuttautuu jokaisen arkeen

julia_gottschalk_haastattelu.jpg

Kulutushysteriaa ja pikavippejä. Siinä Eurokampuksen uuden bloggaajan ensimmäisten postausten teemat. Turussa Kerttulin lukiossa toista vuotta opiskeleva Julia kirjoittaa talousaiheista, jotka ovat läsnä jokaisen arkipäivässä.

”Jälkeenpäin mietittynä ostos oli ehkä hieman turha [--]. Oliko järkevää maksaa monta sataa euroa kännykän isommasta versiosta, jolla ei voi edes soittaa?”

Näin kriittisesti pohtii Eurokampuksen uusi bloggaaja Julia Gottschalk iPadin hankintaa ensimmäisessä blogikirjoituksessaan.

”Pyrin valitsemaan aiheita, joista on helppo löytää yhteyksiä omaan elämään. Vaikka pikavippiä en ole kyllä ottanut – enkä ota”, Julia naurahtaa.

Pikavippi-aiheisen kirjoituksen omakohtaisuus liittyykin ylipäätään oman talouden hallinnan pohdintaan.

”Yritän välttää turhaa tuhlaamista. Nyrkkisääntöni on, että tiedän aina, mihin rahani ovat kuluneet”, maanläheinen Julia kertoo.

Hyvä blogiteksti onkin Julian mukaan jossain määrin omakohtainen, mutta myös laajemmin puhutteleva.

”Kirjoitan ensin, mitä satun aiheesta ajattelemaan. Sitten muokkaan tekstiä niin, että se voisi koskettaa muitakin”, hän sanoo.

Omista asioista kannattaa kiinnostua

Vaikka ihmisläheiset ja arkipäiväiset aiheet houkuttavat Juliaa enemmän kuin laajat kansantalouden kysymykset, ei hän niitäkään vierasta.

”Ensikosketus taloustietoon oli 9. luokalla, kun yhteiskuntaoppi alkoi ja joukossa oli talousopetusta. Koin talousaiheet heti jotenkin helpoiksi”, Julia pohdiskelee.

Reaaliaineet ovatkin, äidinkielen ohella, aina olleet Julian vahvoja aineita. Sen sijaan matematiikka ja kielet ovat aina tuottaneet enemmän haastetta. Vaikka matikka ei aina ota sujuakseen, ei se ole estänyt viehtymystä talouskysymyksiin.

”Talouslukuja kuvataan monesti erilaisina tilastoina. Ne taas ovat kuin kuvia; niiden ymmärtäminen vaatii kuvanlukutaitoa enemmän kuin laskutaitoa”, Julia pohtii.

Hän näkeekin talousopinnot hyödyllisenä ennen kaikkea arkielämän kannalta.

”Raha on kaikessa mukana, ja talous pyörittää kaikkea. Jo pelkästään se, että omistaa rahaa, tarkoittaa, että on itsekin mukana taloudessa”, Julia asettelee sanansa pienen mietinnän jälkeen.

”Siis vaikkeivät laajemmat talouden kysymykset kiinnostaisi, niin ainakin omista asioista kannattaisi olla kiinnostunut”, hän tiivistää.

Seuraava haaste ylioppilaskirjoitukset

Toista vuotta opiskeleva lukiolainen aloittaa ylioppilaskirjoitukset tulevana keväänä terveystiedon kokeella.

”Se on yleistajuista asiaa, jota on vain neljä kurssia. Siitä on helppo aloittaa. Sitten tietää vaikeampien kokeiden lähestyessä, mitä on tulossa”, Julia suunnittelee.

Kolmantena vuonna vuorossa ovat matikka, äidinkieli, biologia, psykologia ja englanti; yhteensä kuusi ainetta. Yhteiskuntaoppi – ja sen osana taloustieto – ei Julian listalle mahdu.

”Kiinnostavia aineita on liikaa! Myös filosofia jää ulkopuolelle. Parempi kuitenkin keskittyä muutamiin kunnolla”, Julia perustelee.

Koska tulevaisuuden suunnitelmat ovat toistaiseksi avoinna, tuntuu aineiden kirjoittaminen laajalla skaalalla tällä hetkellä fiksuimmalta. Julia toivoo, että tuleva ammatti olisi jotakin ihmisten parissa tehtävää työtä. Eikä liene yllätys, että bloggaaja kertoo olevansa innokas kirjoittaja.

”Olen miettinyt esimerkiksi toimittajan työtä. Mutta kuviot ovat vielä ihan auki”, Julia kertoo.

Tiukkaa tahtia ja tanssikuvioita

Yksi rakas harrastus on lukeminen, mutta pitkiltä koulupäiviltä ei viime aikoina ole paljon jäänyt aikaa muille kuin koulukirjoille.

”Kun tulen koulusta, syön välipalan ja alan tehdä läksyjä. Siinä menee melkein koko ilta. Katson salkkarit ja menen nukkumaan”, Julia naurahtaa.

Lukion tiukka rytmi ei kuitenkaan ahdista.

”Aluksi tuntui kamalalta, mutta nyt en enää kauhistu suuria tietomääriä. Olen oppinut, että pystyn hahmottamaan laajoja kokonaisuuksia ja erottamaan siitä olennaisen”, Julia kuvaa.

”Ja viikonloput on rauhoitettu levolle.”

Lähikuukausina Julian aika tulee kulumaan myös tanssilattialla: Wanhojen tanssit helmikuussa lähenevät, ja harjoittelu niihin alkaa jo ennen joulua.

Jääköhän tansseilta ja kirjoituksiin valmistautumiselta aikaa blogikirjoittelulle?

”Seuraava aihe on jo mielessä”, Julia vakuuttaa.

Mikä se lienee? Seuraa blogia, niin tiedät!

Kommentit (1)

Kristian 11.12.2013 17:27
Lukiossa todellakin on monia kiinnostavia aineita ja niistä muutaman valitseminen on vaikeaa, joten monia joutuu karsimaan.
Hyvä haastattelu. Haastateltava vaikutti todella fiksulta ja hänen aiheensa ovat tähän mennessä olleet mielenkiintoisia ja hyvin käsiteltyjä. Odotan mielenkiinnolla seuraavaa kirjoitusta.

Jätä kommentti