Talousgurun saldona opiskelupaikka ja oma blogi

blogitunnus.pngOlen Antti Luukkanen, 18-vuotias abiturientti Helsingistä ja vuoden 2013 lukiolaisten Talousguru. Kirjoittelen tänne Eurokampuksen sivuille kevään mittaan ajatuksia ajankohtaisista talousasioista, varsinkin sellaisista, jotka koskettavat meitä nuoria. Koetan välttää sanahirviöitä, jotka antavat suotta talousasioille luotaantyöntävän maineen. Talouden perusperiaatteethan hallitsemme jo varhaisella iällä, siitä todistuksena Wall Streetinkin varjoonsa jättävä jääkiekkokorttipörssi, joka jyllää ala-asteiden pihoilla kautta Suomen. Pintaa raaputtamalla taloudesta on tarjolla ehtymätön määrä tietoa, ja siksi tartun tähän blogiin innoissani, tänne kirjoittamalla opin varmasti itsekin paljon uutta!

Mitä on talous? Se on helppo sysätä syrjään abstraktina systeeminä, joka raksuttaa omaa tahtiaan yksittäisistä ihmisistä piittaamatta. Näin ei kuitenkaan ole, vaan jokaisen ihmisen palkastaan tekemät ostokset ja muut taloudelliset päätökset vaikuttavat tietenkin henkilökohtaiseen talouteen, mutta myös suurempaan kuvaan. Pienten ihmisten päätökset vaikuttavat suuren maailman kulkuun, ja toisinpäin. Viime vuosina nämä vaikutukset ovat valitettavan usein olleet negatiivisia. Tämä tekee taloustietämyksestä entistä oleellisempaa, sillä vaikeina aikoina oman talouden tasapainottaminen on sekä hankalampaa että tärkeämpää.

Pörssikursseja ei tarvitse joka päivä syynätä Hesarin takasivuilta, mutta jokaisen kannattaisi tietää perusasiat esimerkiksi säästämisestä ja velanotosta. Näin välttyy pahimmillaan velkaloukulta, johon moni nuori aikuinen on joutunut otettuaan pikavippejä pikavippien päälle, kiinnittämättä huomiota päätähuimaaviin vuosikorkoihin. Omien menojen tarkkailu myös auttaa miettimään, mihin oikeasti haluaa kuluttaa rahansa. Vuoden lopussa tilillä odottaisi muikea joululahjapotti, jos esimerkiksi aika ajoin ulkona syömisen sijasta kutsuisi kaverit kotiin laittamaan ruokaa.

antti_luukkanen_blogi.jpgUsein ajatellaan, että talous on vain monimutkaisten kaavojen pyörittelyä, pörssikurssien graafien seurailua ja matematiikkaa. Toki rahan ja asioiden arvon kanssa toimiessa on tarvetta luvuille, mutta on muistettava, että jokaisen taloudellisen toimen takana on ihminen. Se sai minut henkilökohtaisesti kiinnostumaan taloudesta. Talousteoriat ja kova fakta ovat lopulta vain apuvälineitä, joiden pohjalta tai niistä piittaamatta ihmiset tekevät päätöksiä. Ihminen tuo talouteen ennalta-arvaamattomuutta, joka tekee sen mielenkiintoiseksi. Kekseliäisyys ja tulevaisuudenusko johtavat menestystarinoihin, ahneus ja vastuuttomuus pahimmillaan maailmanlaajuiseen lamaan. Tähän maailmaan halusin sukeltaa syvemmälle.

Talousharrastus johti ajatukseen, että myös tulevaisuuden ura löytyisi talouden parista. Kävin tutustumassa syksyllä Aalto-yliopiston kauppakorkeakouluun, jossa mainittiin sivulauseessa Talousguru-niminen kilpailu. Kilpailun panoksia oli nostettu, tänä vuonna Aalto tarjoaisi opiskelupaikkoja hyvin suoriutuneille. Päätin ottaa osaa Talousguru-kilpailuun ja katsoa, mihin rahkeet riittävät.

Jo alkukarsinnan kysymyksistä näki, ettei kyse ollut mistään lekkeripelistä, mutta kilpailukykyesseestä ynnä muista tehtävistä luovittiin kuitenkin läpi. Helmi-maaliskuun taitteessa oli vuorossa kovatasoinen finaali, jonne saapui 10 alkukarsinnan parasta ympäri Suomea. Kaksipäiväinen loppukilpailu huipentui Suomen Pankissa, missä tuomaristo valitsi minut finaaliesseen sekä väittelyn perusteella vuoden 2013 kilpailun voittajaksi.

Tunne oli huikea, kuin taikaiskusta pääsykoestressi oli hävinnyt suoran opiskelupaikan takia. Kauan ei ehtinyt kuitenkaan happea vetää, sillä kutsu kävi vielä Ylen uutisiin talouden tilaa kommentoimaan. Eipä ole kädet tainneet aiemmin täristä samalla lailla! Karusellista kuitenkin selvittiin, ja nyt minulla on aikaa pääsykoeluvun sijaan muun muassa kirjoittaa tätä blogia. Toivon kaikille toivottavasti pian lämpenevää kevättä!

Jätä kommentti