Finansspel på webben

Här har vi samlat länkar till spel som du kan pröva på för att testa dina kunskaper om verksamheten i centralbanker och på finansmarknaden.

multi_politiikka_01_sv.jpg Penningpolitikspelet - Pröva din lycka och dina färdigheter som centralbankschef.
Frågesporten Frågesporten - Får du fulla poäng i den här frågesporten om penningpolitik kan du fundera på att söka till Finland Bank nån gång i framtiden!
Spela Finanshaj Finanshajen – frågeleken om finansmarknaden – har utökats med nya frågor och svarsalternativ. Det gäller för dig att välja rätt svar. Låt dig inte luras av de finurliga frågorna. Om du vill kan du lägga ut ditt resultat på Facebook.
Penning och prisfrågan Penning- och prisfrågan är enklare än den andra frågesporten men kräver ändå koncentration.


app_store_badge2_en.gif
€CONOMIA - Spelet om penningpolitiken
Har du någon gång undrat över exakt vad penningpolitik är? Eller hur styrräntan påverkar inflationen? €CONOMIA hjälper dig förstå dessa grundfrågor i centralbanksarbetet. Ditt mål är att hålla inflationen låg och stabil, på just under 2 %. Med dina räntebeslut kan du uppnå det, men de kan också få inflationen att sjunka eller gå upp kraftigt. Att få till stånd jämvikt mellan två extrema positioner är inte enkelt.

€CONOMIA i App Store. Pris 0 euro!
inflation_island.jpg Inflation Island - Hur inflationen påverkar ekonomin
Undersök de olika områdena på Inflation Island. Se hur folk reagerar på inflation och deflation och hur scenarierna ändras. Du kan också testa dina kunskaper och försöka identifiera de olika inflationsscenarierna.

Öns bio visar videofilmer om och bilder på hur inflation och deflation har påverkat olika länder under åren.
Top Floor Top Floor - Kommer du till Top Floor?
Ort: ECB:s huvudkontor, Frankfurt, Tyskland
Ditt uppdrag: Samla in de 7 rapporterna som ECB-rådet behöver för mötet på översta våningen.
Svarstid: Snabbt, men smart!
Hjälp med uppdraget: Bara ett telefonsamtal bort.
multi_laskuri_01_sv.jpg Med värdeomräknaren kan du kolla vad något belopp ett visst år motsvarar i dagens pengar, eller tvärtom.