Ekonomiguru

talousguru_tohtori.jpgEkonomigurutävlingen är en riksomfattande tävling som mäter gymnasieelevers ekonomiska kunnande. De bästa ekonomivetarna i de finländska gymnasierna tävlar om Ekonomiguru-titeln. Från uttagningarna i gymnasierna går tio elever vidare till den två dagar långa finalen, som består av ett skriftligt prov i ekonomiskt kunnande och ett muntligt prov som visar tävlarens förmåga att debattera ekonomiska frågor.

Datum för Ekonomigurutävlingen 2016 har nu fastställts. Måndagen den 13 januari 2016 sker uttagningarna i skolorna runtom i landet. Finalen hålls i Helsingfors den 3–4 mars 2016.

I de lokala uttagningarna i gymnasierna premieras skolans bästa tävlingssvar. I finalen utdelas ansenliga priser: de tre bästa belönas med en prissumma (1 000 euro, 500 euro och 250 euro). Det gymnasium som segraren kommer från får vandringspriset – en äkta doktorshatt – för ett år. Alla finalister får en prenumeration på någon ekonomisk tidskrift och de bästa i skolorna får sig tillsända ett bokpris och ett diplom.

Ekonomigurutävlingen arrangeras av Förbundet för lärarna i historia och samhällslära FLHS rf, Finansbranschens Centralförbund och försäkrings- och finansrådgivningen FINE. Tävlingen stöds också av Ekonomijournalisterna r.f. och Finlands Gymnasistförbund.

Upplysningar på finska: Finansbranschens Centralförbund

Se en youtubevideo där Ekonomigurun 2015, Otto Kirveskari, berättar om sina erfarenheter på finska: